CAMDEN MEETING + SOCIAL HALL

2010 | Camden, DE

The Camden Friends Historic Meeting House and Social Center serve as the spiritual and social heart of Camden’s Quaker community.  Through the project, the 1805 Meeting House was restored and a new addition was built to house a social hall, catering kitchen, archival display, community outreach rooms, related amenities, and outdoor event space. During the Master Planning phase (also completed by Re:Vision) which included a collaborative charrette process, the building committee worked with Re:Vision to ensure the building reflected their core values of simplicity and environmental stewardship.  Through careful design and detailing, the LEED-Platinum building starts with a low energy load and supplements energy needs through a closed-loop ground source heat pump and photovoltaic array. After the first year of operations, the new and old buildings worked together to create a net-zero energy campus, and secured a NESEA top award for net-zero energy design and performance.

AWARDS

2011 Zero Net Energy Award, Northeast Sustainable Energy Association

2010 Best New Green Projects in the Northeast Region, Real Estate and Construction Review

2010 Preservation Award of the Year, Friends of Old Dover

OTHER PROJECTS