Asbury Mill

Asbury, NJ

Adaptive reuse of abandoned graphite mill for historic exhibitions and non-profit offices

Three big ideas:

Adaptive Reuse,
Historic Restoration,
Stabilization + Weatherization

Following on the success of Musconetcong Watershed Association’s nearby River Resource Center adaptive reuse (also a Re:Vision architecture project), the nonprofit is now taking on another adaptive reuse of the Asbury Grist Mill, which was gifted to them by Asbury Carbons. Re:Vision has been working with MWA for close to a decade to grant write, fundraise, and implement multiple phases of work.  The project began with a deep cleaning to remove decades of graphite residue inside the building and removal of multiple improvised building additions.  From there structural stabilization began for the river wall of the building.  This involved temporary river dams to access the foundations.  Up next was masonry repair and plaster repair followed by weatherization including a new roof and window replacement.  The final leg of the adaptive reuse, which will complete late in 2024, is the renovation of the interior to house MWA offices and a public historic exhibition.

Project Gallery

Scroll to Top