Musconetcong River Resource Center

Asbury, New Jersey

Adaptive-reuse of a graphite mill into a community building for the Musconetcong Watershed Association

In three words:

Adaptive-Reuse,
Community Build,
Resilience

The River Resource Center in Asbury, NJ transformed a graphite mill ruin into a thriving home for Musconetcong Watershed Association (MWA). The River Resource Center takes full advantage of its perch above the Musconetcong River with thoughtful viewpoints from MWA offices and community meeting spaces, exterior viewing platforms, and ground level kayak storage for watershed members.

In keeping with MWA’s mission to preserve the Musconetcong River Watershed, restorative site design was a must for this waterside project. After Hurricane Sandy, the Center proved to be one of the most resilient buildings in the area and served as a community outpost for showering/working/cooking/pet shelter.

Fast Facts

_v4_leed2

Riparian buffer restoration

Composting toilets

Geothermal heat pump HVAC system

Trellis mounted bi-facal solar PV panels

Design for passive ventilation

LEED NC Platinum Certified

Design Award of Excellence, PA Council Society of American Registered Architects

“ReVision is the architecture firm a non-profit organization like ours dreams to work with. They integrate sustainability, operational cost, and building comfort in all of their design work and have helped us repurpose two historic mill structures in a historic district in accordance with Secretary of Interior Restoration Standards - one of which is LEED platinum. ”

– Alan Hunt, Director of Policy & Grants, Musconetcong Watershed Association

Project Gallery

Scroll to Top