Wayne Residence

Wayne, Pennsylvania

Age-in-place home for art collectors

In three words:

Age-In-Place,
Meditative,
Nature-Based

The owners were downsizing from a 20,000 sf estate on over 30 acres and had a lifetime of memories to integrate into their new, age-in-place home.  Special boulders and Yellin gates were tagged and re-located, salvaged stone became a mantel, and Nakashima furniture pieces were dimensioned for optimal integration with the architecture and finishes.  The new home is built upon the foundation of a former bungalow and retains a cottage scale on the approach while opening up to a lush property in the rear. A narrow wrap-around floorplate provides balanced daylight throughout and takes advantage of short and long views, especially from the endless pool.  Water flows on the ‘swampy’ site were redirected into a scenic pond and cascading stream.

Fast Facts

Adaptive Re-use of an existing bungalow

Super-insulated building envelope

Geothermal heating for radiant floors with a high-efficiency heat pump air system

Solar-thermal hot water

Color-phased lighting for seasonal affective disorder mitigation

Increased air filtration system for allergy relief

Designed for “age-in-place”

Stormwater management turned in to an ecological site feature

“My husband and I hired Re: Vision Architecture to design a green home for us. We are in our 60’s and wanted to create a space that both reflected our current desires and potential needs in the future. They designed a home that truly speaks to our hearts. It has both beauty and grace. We give Re:Vision our highest praise for their service, creativity and understanding. ”

– Owner, Wayne Residence

Project Gallery

Scroll to Top